Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
mąka żytnia 150g typ 720
woda 150 g

ciasto właściwe

woda 300 g
mąka pszenna typ 650 400 g
mąka żytnia 80g typ 720
sól 1,5 lyzeczki
sezam 3 lyzki
słonecznik łuskany 3 lyzki
siemię lniane 3 lyzki
babka płesznik 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie

Kroki postępowania

1

Wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać składniki i odstawić na około 12 godzin.
Krok 1 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto
2

Do misy wsypać obie mąki, sól oraz sezam i słonecznik. Siemię lniane i babkę płesznik zmielić w młynku do kawy. Wsypać do misy.
Krok 2 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto
3

Dodać wodę i cały zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na około 3 godziny, aż podwoi objętość.
Krok 3 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto
4

Po tym czasie ciasto odgazować i zagnieść.
Krok 4 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto
5

Przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3 godziny.
Krok 5 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto
6

Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 50 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 10.06.2015 19:00
wygląda obłędnie smacznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak