Chleb z szafranem

Chleb z szafranem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • drożdże

    40 gram
  • letnie mleko

    1i1/2 szk
  • jajko

    1 szt
  • masło

    125 gram
  • szafran sproszkowany

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z cukrem w 2/3 szklanki letniego mleka. Z mąki uformować stożek, w środku zrobić zagłębienie i wlać drożdże. Wstępnie wyrobić i odstawić na 30 min. Szafran rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i dodać do mąki wraz z jajkiem, solą, masłem i resztą mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 60 min. Ponownie zagnieść ciasto i uformować chleb. Wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

18.02.2014 20:32
brzmi super

caralajna

26.09.2013 08:31
smaczny chleb

olkaaa

26.05.2013 12:09
jeszcze nie jadłam

barbara11561

14.09.2012 09:13
ciekawy

Aneta2604

16.08.2012 16:13
super

joanna77

26.06.2012 19:18
super

Dorian

03.02.2012 07:53
super

Magdalena1110

07.09.2011 07:26
musi być dobry

alaaa

17.07.2011 21:00
smak niepowtarzalny,pycha

dorotka0000025

14.06.2011 12:45
brzmi pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat