Chleb z ricottą i czarnuszką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    0,5 szklanki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    0,5 lyzeczki
  • ser ricotta

    170 g
  • olej rzepakowy

    2 lyzki
  • mąka pszenna typ 650

    450 g
  • sól

    1,5 lyzeczki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 czubata lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie zmieszanej z mlekiem. Dodać ricottę, olej, mąkę, sól i czarnuszkę. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie przełożyć do keksówki (25cm) i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Piec 35 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mw926 21.08.2014 21:21
ładny chlebek
Gracer 21.08.2014 17:07
kolejny świetny wypiek
Lidzia 21.08.2014 16:06
Kusi wyglądem.
Papryczka 21.08.2014 15:42
super chlebuś
Renata9 21.08.2014 15:06
pyszny chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat