Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pestkami dyni
W tym czasie siekamy (np. w blenderze) 100 g pestek z dyni. 30 g zostawiamy na później - do posypania chleba. Jak zaczyn wyrośnie to łączymy wszystko ze sobą: mąki, płatki pszenne, zaczyn, olej, sól i jogurt. Wyrabiamy przez 25 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Potem ponownie krótko wyrabiamy, minutę, może dwie.
Przekładamy do natłuszczonej keksówki, smarujemy ciasto od góry mlekiem i posypujemy pozostałymi pestkami dyni. Odstawiamy na pół godziny. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Upieczony chleb pozostawiamy w formie do wystygnięcia.