Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z makiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 1850 (graham) 200 gram
mąka tortowa typ 450 500 gram
mąka pszenna typ 550 500 gram
woda 70 ml
sól 4 łyżeczki
drożdże suche 14 gram
oliwa 4 łyżki
mak 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z makiem

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonych foremek i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.09.2014 15:02
ciekawy pomysł :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak