chleb z mąki z pełnego przemiału z solą nierafinowaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka z pełnego przemiału

    1 kg
  • drożdże

    1,5 dkg
  • woda

    o,6 l
  • nierafinowana sól

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąkę wsypuję do miski i robię zagłębienie pośrodku. Drożdże rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody i wlewam do zagłębienia w mące. Mieszam drożdże z małą ilością mąki. Miskę nakrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 3 godziny, aż zaczyn dwukrotnie zwiększy objętości. Rozpuszczam sól w ciepłej wodzie, dodaję olej i wlewam do miski, mieszam. Wyrabiam ciasto starannie przez 20 minut. Ciasto ubijam mocno, uderzając o stół. Pozostawiam do wyrośnięcia na dalsze 30 minut. Formuję podłużny bochenek, wykładam na wysmarowaną olejem i posypaną mąką blachę i pozostawiam jeszcze do wyrośnięcia na kwadrans. Piekę przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 20.08.2012 12:08
fajne
sznycel 19.08.2012 20:35
domowy chleb jest pyszny , wystarczy go jeśc z masłem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat