Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb z mąki z pełnego przemiału z solą nierafinowaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka z pełnego przemiału 1 kg
drożdże 1,5 dkg
woda o,6 l
nierafinowana sól 1 łyżka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb z mąki z pełnego przemiału z solą nierafinowaną

mąkę wsypuję do miski i robię zagłębienie pośrodku. Drożdże rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody i wlewam do zagłębienia w mące. Mieszam drożdże z małą ilością mąki. Miskę nakrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 3 godziny, aż zaczyn dwukrotnie zwiększy objętości. Rozpuszczam sól w ciepłej wodzie, dodaję olej i wlewam do miski, mieszam. Wyrabiam ciasto starannie przez 20 minut. Ciasto ubijam mocno, uderzając o stół. Pozostawiam do wyrośnięcia na dalsze 30 minut. Formuję podłużny bochenek, wykładam na wysmarowaną olejem i posypaną mąką blachę i pozostawiam jeszcze do wyrośnięcia na kwadrans. Piekę przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andżelika1 20.08.2012 12:08
fajne
sznycel 19.08.2012 20:35
domowy chleb jest pyszny , wystarczy go jeśc z masłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak