Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąką ryżową

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ryżowa 2/3 szkl
mąka pszenna 3 szkl
sól 1 łyżeczka
woda ciepła 1 1/4 szkl
drożdże świeże 12,5 g
cukier 1 łyżeczka
olej 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką ryżową

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową i solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 10min. Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać dwa rodzaje mąki i sól.
Krok 1 - Chleb z mąką ryżową foto
2
Kiedy drożdże się spienią wlać do mąki razem z pozostałą wodą i olejem. Połączyć i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki ok 10min.
Krok 2 - Chleb z mąką ryżową foto
3
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb z mąką ryżową foto
4
Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z mąką ryżową foto
5
Przed pieczeniem posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 40min. Wystudzić na kratce. Smacznego!
Krok 5 - Chleb z mąką ryżową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.01.2015 10:02
na pewno pyszny chlebek;)
fotoviderek 09.01.2015 21:36
Wspaniały chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak