Chleb z mąką ryżową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ryżowa

    2/3 szkl
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    1 1/4 szkl
  • drożdże świeże

    12,5 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    1/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z mąką ryżową foto
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową i solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 10min. Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać dwa rodzaje mąki i sól.
Krok 2 - Chleb z mąką ryżową foto
Kiedy drożdże się spienią wlać do mąki razem z pozostałą wodą i olejem. Połączyć i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki ok 10min.
Krok 3 - Chleb z mąką ryżową foto
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z mąką ryżową foto
Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z mąką ryżową foto
Przed pieczeniem posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 40min. Wystudzić na kratce. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 10.01.2015 10:02
na pewno pyszny chlebek;)
fotoviderek 09.01.2015 21:36
Wspaniały chlebek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat