Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn - poolish

mąka pszenna typ 650 125 g
woda 125 g
drożdże świeże 0,5 g

ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 315 g
mąka kukurydziana 65 g
woda 190 g
sól 1 lyzeczka
drożdże świeże 7 g
olej 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką kukurydzianą na poolish


Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, odstawić na 12-16 godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto właściwe: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, zaczyn, obie mąki i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie zagnieść, uformować bochenek i włożyć do keksówki o długości 25cm. Odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 15-20 minut. Wystudzić na kratce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.08.2014 19:44
wygląda profesjonalnie :)
Bernadeta1 20.08.2014 11:36
zazdroszczę Ci zdolności wypiekania tak pysznych chlebków
fotoviderek 20.08.2014 11:10
Pyszny chlebek, do tego masło, konfitura ..., marzenie :)
bhb8 20.08.2014 08:10
dobry chlebek
Ankha 20.08.2014 07:19
Ładnie wyrośnięty chlebek
Renata9 20.08.2014 07:14
smaczniutki chlebek
RenataZ-et 19.08.2014 22:51
Rewelacyjny przepis na domowy chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak