Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • kasza gryczana niepalona

    1 szklanka
  • siemię lniane

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej foto

Szklankę kaszy (oddzielne gryczana i jaglana) wsypujemy na sitko i płuczemy. Przekładamy do słoików (0,9l) i zalewamy przegotowaną wodą.

Pozostawiamy na dwa dni pilnując by kasze były cały czas zakryte wodą (2-3 cm ponad kasze).

Krok 2 - Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej foto
Po 48 godzinach odlewamy większość wody i przekładamy do miski w której dokładnie blendujemy (konsystencja gęstej śmietany).
Krok 3 - Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej foto

Dodajemy sól, siemię lniane i słonecznik (lub inne dodatki wg upodobań).

Krok 4 - Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej foto

Przelewamy do formy i pozostawiamy w zimnym piekarniku na 12 godzin. Po tym czasie włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 60 minut licząc od momentu rozgrzania piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Switi 04.06.2020 19:38
Co robię źle? Wszystko tak samo jak w przepisie, a chlebek jak się piecze, to zapada ☹️ już drugi raz to samo ☹️
sezamek 12.06.2017 21:15
Super, zabieram :)
KORAL 12.06.2017 21:11
fajny chlebek :)
misia123410 12.06.2017 09:53
same pyszności
Ewa Wojtaszko 12.06.2017 00:39
uwielbiam takie domowe pieczywo
benka 11.06.2017 19:41
Ciekawy przepis.
Janina 11.06.2017 15:27
Smaczny i zdrowy ;))
cukiereczek 11.06.2017 14:04
takie chlebki są cudowne, domowe,świeże,pachnące bez ulepszaczy
adelajda 11.06.2017 11:07
Domowe pieczywo zawsze najlepsze
pestka 11.06.2017 09:36
świetny chlebek , takiego jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat