Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
500 g -
kasza jęczmienna
2 szk -
ugotowana
-
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki -
pikantna mieszanka przypraw
1/4 łyżeczki -
olej
1/4 szk -
drożdże suche
10 g -
woda
350 (ciepła) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 (ziołowa)
Przepis i sposób przygotowania Chleb z kaszą jęczmienną i parówką
Kroki postępowania
Parówki po zdjęciu osłonek pokroić w plasterki i wrzucić do miski.
Przełożyć je do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie wstawić blaszkę z ciastem na kratkę z wyposażenia kuchenki na drugi poziom od dołu a na pierwszy włożyć blachę do której nalać wodę.
Chleb piec 30 minut w 200 stopniach a potem kolejne 30 w 190 stopniach.
Upieczony chleb wystudzić na kratce i podawać z dowolnymi dodatkami.
Komentarze (4)