Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 2 szklanki
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 4 szklanki
sól 1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżki
jogurt naturalny 1 szklanka
mąka pszenna do podsypania 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim foto
2
Obie mąki, sól i czosnek przesypać do miski, wymieszać.
Krok 2 - Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim foto
3
Do sypkich składników dodać rozpuszczone drożdże i jogurt.
Krok 3 - Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim foto
4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać 10-15 minut.
Krok 4 - Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim foto
5
Wyrobione ciasto podsypać mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do foremki (użyłam małej keksówki), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim foto
7
Chleb piec w 230 stopniach przez ok.15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb z jogurtem i czosnkiem niedźwiedzim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 18.07.2015 08:23
świetny chlebek
marenka 17.07.2015 21:28
pyszny musi być ten chlebek...;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak