Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dodatkiem płatków orkiszowych
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ziarno słonecznika i płatki owsiane lub orkiszowe,ja dałam orkiszowe, wymieszać, zrobić po środku miejsce na kubek z drożdżami.
Drożdże, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki i 1 szklankę ciepłej wody rozmieszać w kubku i ustawić w misce z mąką, gdyż drożdże mocno rosną i w ten sposób ich nadwyżka wykipi wprost do mąki.
Odstawić na 20 minut. Następnie wylać drożdże z kubka do mąki i dodając ciepłą wodę wyrobić na plastyczne ciasto. Podzielić go na 2 części i przełożyć do kek sówek.
Wierzch wyrównać ręką nawilżoną olejem. Odstawić na 20 minut przykryte ściereczką, ja ustawiam je na garnku z ciepłą wodą.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić keksówki z ciastem i piec 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjąć z foremek i ustawić je na kratce. Skórkę nawilżyć letnią wodą i przykryć ściereczką, w ten sposób skóra chlebków nam ładnie zmięknie.
Można dać ¾ kg mąki luksusowej typ 550 oraz ¼ kg mąki pełne ziarno 3 zboża Lubella a Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.