Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiejski

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże 9 dkg
cukier 1 łyżka
woda 1 łyżka

Ciasto

otręby pszenne 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
siemię lniane 1 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka
kminek Prymat 1 łyżka
ziarna sezamu 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda letnia 3.3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski

Drożdże połączyć z 1 łyżką wody i cukru. Do miski dodać: mąkę , słonecznik, sezam, len, otręby, kminek, sól, wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże , mieszać około 4 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Przygotować 2 keksówki o rozm. 11x29cm, wysmarować tłuszczem i posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozlać do keksówek , wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.04.2016 09:19
domowy najlepszy
Skotka 10.04.2016 20:12
Domowy chlebek najlepszy:)
Mama niejadka 10.04.2016 18:48
Pyszny domowy chlebek
Renata9 10.04.2016 15:24
Pyszny chlebuś.
Grazyna0211 10.04.2016 15:08
smaczny domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak