Chleb tostowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka chlebowa

    2,5 szkl
  • mleko

    1/2 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • żółtko

    1
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • drożdże suche

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski.Z drożdży, cukru, 2 łyzeczek mąki i 1/4 szkl mleka zrobić rozczyn i zostawić na 10 min.Do mąki dodać sól, rozczyn, żółtko i resztę płynów.Wyrabiać ciasto ok 10 min.Przełożyć do miski odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia.Następnie ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia.Przed wstawieniem do piekarnika posmarowac wierzch chleba białkiem i posypać sezamem.Piec ok 30 min w temp.200 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Juleczka20 01.04.2012 09:40
lubię,ale sama nie robiłam jeszcze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat