Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb rosyjski z ziemniakami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 200 g
masło 2 łyżki
zakwas żytni 150 g
woda 100 g
mąka pszenna 350g typ 650
sól 2 łyżeczki
kminek 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb rosyjski z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki rozgnieść (ja użyłam ziemniaków pozostałych z obiadu) z rozpuszczonym masłem.
Krok 1 - Chleb rosyjski z ziemniakami foto
2
Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać sól, kminek, wlać wodę i zakwas. Dodać ziemniaki ugniecione z masłem. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 3 godziny).
Krok 2 - Chleb rosyjski z ziemniakami foto
3
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do keksówki o długości 20 cm. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb rosyjski z ziemniakami foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec około 35 minut.

Wystudzić na kratce.
Krok 4 - Chleb rosyjski z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.01.2014 14:51
Ziemniaki są idealnym dodatkiem - chlebek nie czerstwieje tak szybko, nawet ten na drżdżach (zakwasowe z reguły są dłużej świeże) - poza tym mam wrażenie, że dodatek ziemniaków powoduje większą sprężystosć miąższu w upieczonym chlebku. Pewnie za sprawą dużej zawartości skrobi, dlatego zawsze wybieram do wypieków ziemniaki sypkie :)
Bernadeta1 04.01.2014 11:01
rewelacyjny przepis a chlebek wygląda pysznie
Klausia 11.12.2013 10:52
słyszałam o takim, ale jeszcze nie próbowałam, na pewno skorzystam :)
Alex_M 06.12.2013 15:31
@anemon, dziękuję za te słowa :):) uwielbiam piec chleby :D a zakwasowce wciągnęły mnie bez reszty ;) drożdżowy z ziemniakami bardzo lubię, bo jak na drożdżowca jest długo świeży i smaczny :) ale koniecznie musisz ujarzmić ten niegrzeczny zakwas ;)
anemon 06.12.2013 13:16
Jesteś prawdziwą specjalistką od chlebów, jeden rzut oka na zdjęcie wystarcza, aby wiedzieć, że chleb jest przepyszny. Robię chleb z ziemniakami, ale na drożdżach, bo mój zakwas przestał mnie "słuchać". Może kiedyś dam mu nową szansę.
Katarzyna59 03.12.2013 16:26
pyszny chleb
Alex_M 03.12.2013 13:17
@iziona, z ziemniakami można upiec również na drożdżach :) też wychodzi smaczny i długo świeży :) przepis jest w mojej księdze i na blogu (tu na DS) :) chociaż polecam zrobienie zakwasu, tez się kiedyś bałam, a to wcale nie takie trudne :) @Mniam, Twoje słowa to miód na moje serce :) @fotoviderek, chętnie bym Cię poczęstowała :)
gosia56 03.12.2013 09:36
super przepis
Mniam 03.12.2013 09:07
Super, że pieczesz takie chlebki. Wiele się od Ciebie uczę :)
iziona 03.12.2013 07:47
Lubię pieczywo z ziemniakami, ale takiego jeszcze nie robiłam bo ten zakwas
fotoviderek 03.12.2013 07:19
Chętnie bym spróbował Twojego kolejnego chlebka :)
Łucja 03.12.2013 00:21
pyszny chlebuś :)
Sroczka 02.12.2013 23:37
Jaki pyszny chlebek Ci wyszedł.
bhb8 02.12.2013 22:49
Zaskakujący przepis :)
EwelinkA_93 02.12.2013 22:21
ciekawy przepis :-)
Janina 02.12.2013 21:47
Słyszałam , że chleb z ziemniakami jest dobry, ale takiego jeszcze nie piekłam ;)
tessinka 02.12.2013 21:35
chleb z ziemniakami, ciekawe jak smakuje
SmacznaPyza 02.12.2013 21:17
takiego jeszcze nie piekłam, przepis do wykorzystania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak