chleb razowy z soczewicą na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    1 szklanka
  • zakwas żytni

    1,5 szklanki
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżka
  • pszenica

    ziarna szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto

Ziarna pszenicy i soczewicy namoczyłam przez noc (12 godzin). Przesypałam do malaksera, dodałam soli i siemienia lnianego i rozcinałam, aż masa stała się konsystencji papki z kawałkami ziaren.

Krok 2 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto

Masę przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam z zakwasem żytnim. Zakwas robiłam samodzielnie, tradycyjnym domowym sposobem przez 7 dni.

Krok 3 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto

Formę keksową o długości 23 cm wysmarowałam oliwą i przelałam do miej masę chlebową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na minimum w celu wyrośnięcia (około 3 godziny).

Krok 4 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto

Gdy wyrósł, zwiększyłam temperaturę do 160 stopni i piekłam około 1 godzinę. Sprawdzałam patyczkiem drewnianym czy ciasto się nie przylepia. Zostawiłam chleb na jeszcze 30 minut w wyłączonym piekarniku. Chleb jest bardzo smaczny, polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 24.01.2014 09:29
Super chlebek :)
Alex_M 04.11.2013 13:41
rewelacja! takiego jeszcze nie piekłam :) po upieczeniu czuć w smaku soczewicę?
Krystyna32 31.08.2013 06:56
super przepis
Wafelek2601 03.08.2013 20:20
Pyszny chlebek
caralajna 19.03.2013 16:23
ja kupuję w Realu, mają ziarna pszenicy, orkiszu i żyta oczyszczone i w całości, w dziale z mąkami, ostatnio widziałam eco pszenicę w ..Rossmannie :)
czekoladka_m 19.03.2013 14:41
ja od niedawna te.z sama piekę chleb, muszę wypróbować Twój przepis. Tylko doradź gdzie dostanę pszenicę?Bo kiedyś szukałam, niestety bez skutku
Beatris 15.03.2013 10:30
Piękny chlebek. Jestem ciekawa jego smaku. Z chęcią bym taki upiekła, ale nie wiem gdzie kupić ziarna zbóż.
jordi 23.02.2013 16:20
ujmując naprościej- chleb doskonały...
caralajna 06.02.2013 23:32
kaszą tak, ale ziemniakami raczej nie bardzo
MAR3STA 06.02.2013 19:10
wspaniały chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat