chleb razowy lekko słodki z bananami i rodzynkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • otręby pszenne

    1 szklanka
  • płatki owsiane

    1 garść
  • syrop buraczany

    100 gram
  • oliwa

    3 łyżki
  • rodzynki

    1 garść
  • słonecznik łuskany

    1 garść
  • piwo ciemne

    0,5 szklanki
  • banan

    3 dojrzałe
  • mąka żytnia

    1 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce zmieszałam wszystkie mąki i otręby. Podzielałam na pół. Do połowy dodałam zakwas, zmieszałam i odstawiłam na parę godzin. Po tym czasie, dodałam resztę mąk, piwo, oliwę, syrop z buraka cukrowego, rozgniecione widelcem banany i rodzynki. Dobrze wymieszałam. Formę keksową 23 cm, wysmarowałam oliwą i wlałam ciasto. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni w celu wyrośnięcia. Gdy podwoiło objętość zwiększyłam temperaturę do 175 stopni i piekłam około 40 min. (Dobrze smakuje z masłem)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 22.02.2014 08:50
musi być pyyszny
Klausia 13.01.2014 19:53
dobry jest robiłam podobny :)
olkaaa 14.12.2013 09:48
ciekawy przepis
ONY_za_kare 02.11.2013 15:20
świetny chlebek
Alex_M 24.09.2013 14:20
piękny chlebek!
Krystyna32 15.09.2013 09:51
fajny pomysł
Wafelek2601 01.08.2013 09:54
Super chlebek
ben-ka 13.01.2013 21:44
U Ciebie mozna znależć cały wachlarz różnorodnego pieczywa:)
Mati13 08.01.2013 20:52
musi być świetny!
anemon 25.10.2012 12:49
Też tak myślę, że do takiego chleba już nic więcej nie potrzeba tylko trochę masła.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat