Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z sokiem z kapusty kiszonej
Mąkę przesiać do sporej miski, dosypać sól.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z cukrem, dodać sok z kapusty i całość wlać do mąki. Szybko wymieszać całość łyżką, najwygodniej dużą drewnianą, do dokładnego połączenia składników.
Miskę nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc - minimum 10-12 godzin, ale w razie potrzeby może postać dłużej.
Tortownicę posmarować cienko olejem, posypać mąką i ostrożnie przełożyć wyrośnięte ciasto chlebowe.
Ciasto opadnie, ale w foremce pozostawiamy je do ponownego podrośnięcia na 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 235-250*C, zależnie od maksymalnych możliwości danego piekarnika, z włączonym termoobiegiem. Wstawić foremkę z chlebem i piec ok.50-60 minut.
Gotowy chleb wyjąć z piekarnika i wyłożyć na metalową kratkę - pozostawić do ostygnięcia przynajmniej na godzinę.
Chleb krojony zbyt szybko po upieczeniu będzie się rwał i nie da się ładnie pokroić.