Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z sokiem jabłkowym i ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ ZACZYN

zakwas pszenny aktywny 30 g
drożdże suche 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 70 g
sok jabłkowy 50 ml
woda ciepła 100 ml

~ CIASTO właściwe

mąka pszenna typ 650 220
mąka pszenna chlebowa 150 g
mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
sok jabłkowy 100 ml
ziemniak średni surowy
miód płynny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 10 g
olej roślinny 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z sokiem jabłkowym i ziemniakami

Składniki zaczynu wymieszać, nakryć i odstawić na kilka godzin w temp. pokojowej.

Aktywny zaczyn połączyć z sokiem jabłkowym, solą, miodem i olejem. Wlać całość do miski z połączonymi mąkami. Do składników zetrześ na średnich oczkach tarki surowego ziemniaka. Ciasto wyrobić robotem lub ręcznie, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie warto 2-3 razy porozciągać i poskładać ciasto. Przy ostatnim rozciąganiu uformować zgrabny bochenek. Nakryć i odłożyć na 60-90 minut, aby dobrze wyrósł.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220-230*C, bochenek naaciąć i piec 15 minut, następnie na moment otworzyć piekarnik, aby temp. nieco spadła, nastawić termostat na 180*C i piec jeszcze 30-40 minut.

Ostudzić na kratce przed pokrojeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak