Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chleb pszenny z sokiem jabłkowym i ziemniakami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ ZACZYN

zakwas pszenny
aktywny 30 g
drożdże suche
1 łyżeczka
mąka pszenna typ 650
70 g
sok jabłkowy
50 ml
woda ciepła
100 ml

~ CIASTO właściwe

mąka pszenna typ 650
220
mąka pszenna
chlebowa 150 g
mąka pszenna pełnoziarnista
50 g
sok jabłkowy
100 ml
ziemniak
średni surowy
miód płynny
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
10 g
Sklep Prymat
olej roślinny
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z sokiem jabłkowym i ziemniakami

Składniki zaczynu wymieszać, nakryć i odstawić na kilka godzin w temp. pokojowej.

Aktywny zaczyn połączyć z sokiem jabłkowym, solą, miodem i olejem. Wlać całość do miski z połączonymi mąkami. Do składników zetrześ na średnich oczkach tarki surowego ziemniaka. Ciasto wyrobić robotem lub ręcznie, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie warto 2-3 razy porozciągać i poskładać ciasto. Przy ostatnim rozciąganiu uformować zgrabny bochenek. Nakryć i odłożyć na 60-90 minut, aby dobrze wyrósł.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220-230*C, bochenek naaciąć i piec 15 minut, następnie na moment otworzyć piekarnik, aby temp. nieco spadła, nastawić termostat na 180*C i piec jeszcze 30-40 minut.

Ostudzić na kratce przed pokrojeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak