Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z piekarnika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
woda ciepła 300 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 18 g
siemię lniane 1 łyżka - mielone
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z piekarnika

Do miski wsypujemy mąkę robimy dołek, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże zalewamy je 3 łyżkami ciepłej wody i zostawiamy na kwadrans do 20 minut.

Dodajemy sól, wodę i siemię lniane - wyrabiamy ciasto przez 20 minut, na koniec dodajemy olej. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 30 minut.

Formujemy bochenek chleba, nacinamy, oprószamy mąkę zostawiamy na 20 minut pod przykryciem, po czym pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Upieczony chleb wyciągamy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 02.05.2015 07:22
Zapach domowego pieczywa w domu jest niepowtarzalny!
Ola1984 02.05.2015 07:05
Uwielbiam domowe pieczywo :) Piękny chlebek.
2milutka 01.05.2015 21:56
fajny chlebek
Beatris 01.05.2015 20:45
Wspaniały chlebek:)
Janina 01.05.2015 20:07
Najlepsze domowe;)
agnieszka214 01.05.2015 20:00
nie ma jak domowe wypieki
Czarnula666 01.05.2015 18:31
Domowe pieczywo najlepsze
Renata9 01.05.2015 18:15
Rewelacyjny, domowy chlebuś :-)
Kasnaj 01.05.2015 17:56
fajny chlebuś musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak