Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • płatki owsiane

    1/3 szkl.
  • otręby pszenne

    1/3 szkl.
  • sezam

    1-2 łyżki
  • drożdże świeże

    3 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy

    lekki (domowy) 1/2 szkl.
  • woda ciepła

    1,5 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
Z ciepłej wody, octu jabłkowego i drożdży przygotować zaczyn. Dodać miód i sól. Wlać do mąki, dodać płatki i olej - wyrobić ciasto mikserem albo łyżką.
Krok 2 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
Dosypać otręby i sezam - wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 3 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
Krótko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papieem do pieczenia foremki. U mnie jest to płaska kwadratowa blaszka 25x25 cm.
Odstawić do ponownego podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika.
Krok 5 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
Piec ok. 30 min. w temperaturze 200-220*C, po czym ostrożnie wyjąć z blaszki na kratkę i dopiekać 10 minut z termoobiegiem.
Przed pokrojeniem dobrze ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 22:58
ahhh domowy chlebek ;)
jejkuchnia 08.09.2017 15:34
Pyszny. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat