Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny domowy chleb- koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

mąka pszenna
500 g
płatki owsiane
1/3 szkl.
otręby pszenne
1/3 szkl.
sezam
1-2 łyżki
drożdże świeże
8,5 g
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
miód płynny
1 łyżeczka
ocet jabłkowy
lekki (domowy) 1/2 szkl.
woda ciepła
1,5 szkl.
olej
2 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym

Kroki postępowania

1
Z ciepłej wody, octu jabłkowego i drożdży przygotować zaczyn. Dodać miód i sól. Wlać do mąki, dodać płatki i olej - wyrobić ciasto mikserem albo łyżką.
Krok 1 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
2
Dosypać otręby i sezam - wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 2 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
3
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
4
Krótko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papieem do pieczenia foremki. U mnie jest to płaska kwadratowa blaszka 25x25 cm.
Odstawić do ponownego podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika.
Krok 4 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto
5
Piec ok. 30 min. w temperaturze 200-220*C, po czym ostrożnie wyjąć z blaszki na kratkę i dopiekać 10 minut z termoobiegiem.
Przed pokrojeniem dobrze ostudzić.
Krok 5 - Chleb pszenny z domowym octem jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 22:58
ahhh domowy chlebek ;)
jejkuchnia 08.09.2017 15:34
Pyszny. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak