Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na drożdżach

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lubicie świeże pieczywo w dodatku, które robi się samo? Nic prostszego i pysznego.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 gramów
drożdże suche 9 gramów
sól 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
woda letnia 350 mililitrów
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na drożdżach

Mąkę mieszamy z drożdżami, czarnuszką, cukrem i solą. Zalewamy ciepłą wodą, wyrabiamy, odstawiamy na 80 minut.
Ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, ponownie wyrabiamy.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem.
Pieczemy 35 minut w 190°C z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak