Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem
Kroki postępowania
2. 5-6 łyżek mąki rozpuszczamy z 3 łyżkami wody, rozkruszamy i dodajemy drożdże oraz cukier. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod lnianą ściereczką (w ciepłe miejsce) do podwojenia masy.
5. Do wyrośniętej masy dodajemy słonecznik. Wszystko razem zagniatamy, aby słonecznik był równo rozprowadzony. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (masę kształtujemy tak jak docelowo chcemy, aby wyglądał chlebek) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (również pamiętamy by przykryć ściereczką).
6. Wyrośniętą masę nacinamy ostrym nożem (delikatnie, aby całość nie opadła) i z wierzchu smarujemy mlekiem.
7. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!