Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    600 gramów
  • woda letnia

    300 mililitrów
  • drożdże

    35 gramów
  • słonecznik łuskany

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2,5 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 łyżeczki
  • mleko

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem foto
1. Mąkę przesiewamy przez sitko.
Krok 2 - Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem foto

2. 5-6 łyżek mąki rozpuszczamy z 3 łyżkami wody, rozkruszamy i dodajemy drożdże oraz cukier. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod lnianą ściereczką (w ciepłe miejsce) do podwojenia masy.

Krok 3 - Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem foto
3. Do wyrośniętej masy dodajemy olej, resztę mąki i sól. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub wody. Masa powinna być gładka i zwarta.
Krok 4 - Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem foto
4. Masę ponownie odstawiamy w miseczce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 5 - Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem foto

5. Do wyrośniętej masy dodajemy słonecznik. Wszystko razem zagniatamy, aby słonecznik był równo rozprowadzony. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (masę kształtujemy tak jak docelowo chcemy, aby wyglądał chlebek) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (również pamiętamy by przykryć ściereczką).

Krok 6 - Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem foto

6. Wyrośniętą masę nacinamy ostrym nożem (delikatnie, aby całość nie opadła) i z wierzchu smarujemy mlekiem.

Krok 7 - Chleb pszenny drożdżowy ze słonecznikiem foto

7. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 03.03.2014 09:38
wspaniały chlebek :)
gibli 11.02.2014 21:58
smakowicie wygląda:)
mysza75 11.02.2014 11:37
do schrupania na śniadanie, ja już czuję jego smak :)
IwonaDD 10.02.2014 19:29
taki chlebek to poezja! wyszedł idealny! cudowny!
babajaga1969 10.02.2014 18:31
pyszny, takie chlebki lubię
Mniam 10.02.2014 17:05
Pyszny chlebuś.
Kuchenka 10.02.2014 16:12
nawet fajny
mic 10.02.2014 16:08
taki chlebek musi byc pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat