Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny codzienny
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wkruszyć drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać olej lub letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat podsypać delikatnie mąką, wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na blat i krótko wyrobić. Uformować zgrabny wałek i przełożyć do przygotowanej keksówki. Naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
Piec 30 min. w temp. 200°C. Ostatnie 5 min. wyjmuje zawsze chlebek z blaszki i wkładam ponownie do piekarnika, żeby boki i spód ładnie się zarumieniły.
Gotowy chlebek pozostawić na kratce do wystygnięcia.