Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i lnem
Kroki postępowania
Składniki na zaczyn wymieszać do połączenia, nakryć folią lub przełożyć do zamykanego pojemnika i pozostawić na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie drożdże się uaktywnią.
W misce połączyć mąki, sól, len, słonecznik - wlać zaczyn oraz miód.
Składniki zagnieść lub wyrobić mikserem. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do naoliwionej keksówki wysypanej otrębami. Bochenek posypać kminkiem, otrębami, makiem, słonecznikiem lub sezamem - pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.