Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka żytnia 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 1 dkg
woda 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną i razową przesiewam do miski. Do przesianej mąki dodaję sól. Drożdże kruszę i dodaję do mąki. Do naczynia wlewam wodę.
Krok 1 - CHLEB PSZENNO – ŻYTNI foto
2
Delikatnie mieszam wszystkie składniki. Naczynie przykrywam ścierką i odstawiam całość na 12 godzin do wyrośnięcia.
Krok 2 - CHLEB PSZENNO – ŻYTNI foto
3
Po upływie 12 godzin odkrywam naczynie. Na podsypany mąką blat wykładam ciasto i kilkakrotnie zagniatam.
Krok 3 - CHLEB PSZENNO – ŻYTNI foto
4
Następnie na blacie kładę ścierkę, posypuję ją mąką. Na ścierkę nakładam ciasto, które zawijam w ścierkę i pozostawiam na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Krok 4 - CHLEB PSZENNO – ŻYTNI foto
5
Chleb umieszczam w naczyniu, które wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250C.
Krok 5 - CHLEB PSZENNO – ŻYTNI foto
6
Po 25 minutach wyjmuję chleb z piekarnika.
Krok 6 - CHLEB PSZENNO – ŻYTNI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 17.10.2015 12:54
rewelacja:) domowy najlepszy tylko ciekawa jestem czy taki chleb nie będzie szybko twardy i niezjadliwy?
Konczi 18.09.2014 14:44
Chlebek wygląda super .. musi być smaczny :)
marcia7 18.09.2014 12:52
wspaniały domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak