Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 25 g
cukier 1/2 łyżki
woda ciepła 1 szklanka
mąka żytnia 1 szklanka
otręby żytnie 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 łyżka
jogurt naturalny 370 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

Kroki postępowania

1
* Użyłam mąki żytniej typ 720 i mąki pszennej typ 650.
Świeże drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni foto
3
Do suchych składników dodać jogurt naturalny i rozczyn drożdżowy.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni foto
4
Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować owalny bochenek i ułożyć go na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni foto
6
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba naciąć ukośnie ostrym nożem i posmarować wodą.
Krok 6 - Chleb pszenno-żytni foto
7
Chleb piec w 220 stopniach przez ok. 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec dalej przez kolejne 25 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb pszenno-żytni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak