Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
otręby żytnie mielone 2 łyżki
otręby owsiane 50 g
drożdże świeże 30g
cukier płaska łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda ciepła 100 ml
kefir 250-270 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach

Kroki postępowania

1
Otręby żytnie zmielić młynkiem do kawy.
Krok 1 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
2
Połączyć odważone mąki pszenne (białą i pełnoziarnistą) - wsypać do miski razem z otrębami żytniki.
Krok 2 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
3
Dosypać otręby owsiane oraz sól.
Krok 3 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
4
Kefir ogrzać do temp. pokojowej. Drożdże rozpuścić razem z łyżeczką cukru w 100 ml ciepłej wody - połączyć z kefirem i dolać do sypkich produktów.
Krok 4 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
5
Zagnieść plastyczne jednolite ciasto, które nie powinno się lepić do rąk i miski.
Krok 5 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
6
Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Odgazować ciasto krótko zagniatając.
Krok 6 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
7
Uformować kulę i całą obtoczyć w mące - pozostawić w misce do ponownego wyrośnięcia.
Krok 7 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
8
Bochenek ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć i nakryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik ustawić na 200*C i na dnie ustawić pojemnik z wodą.
Krok 8 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto
9
Do nagrzanego i naparowanego piekarnika włożyć blaszkę z chlebem i piec 45-50 minut.
Wystudzić na kratce.
Krok 9 - Chleb pszenno-owsiany z kefirem - na drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 17.12.2015 11:46
świetny, wygląda pysznie z tą chrupiącą skórką!
ben-ka 16.12.2015 18:02
Apetyczny, bardzo apetyczny....
SzczyptaChili 16.12.2015 17:14
Domowe najsmaczniejsze , pięknie wyrósł
Renata9 16.12.2015 16:44
Bardzo lubię takie domowe chlebki, bo są one najsmaczniejsze :-)
sliwka 16.12.2015 16:33
Pyszny, zdrowy, mniam;))
misia123410 16.12.2015 16:25
Przepięknie wygląda:)
Motorek 16.12.2015 16:24
na pewno smaczny chlebek
Anna169Hosz 16.12.2015 15:55
Wygląda fantastycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak