Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
zaczyn
-
zakwas żytni
1/2 szkl -
mąka żytnia
2 lyzki -
woda
chleb
-
mąka pszenna typ 650
350 g -
mąka orkiszowa
150 g typ 630 -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 lyzka -
woda letnia
1,5 szkl -
pestki słonecznika
1/3 szkl -
siemię lniane
1/3 szkl -
otręby pszenne
1/3 szkl
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Zostawiamy w cieplym miejscu do rana.
W duzej misce mieszamy make pszenna i orkiszowa, sol, i wszystkie dodatki- u mnie siemie, otreby i slonecznik.

Ciasto jest dosc luzne.
Miske przykrywamy i zostawiamy na okolo 3 godziny.


Od gotowego ciasta mozna ubrac 4-5 lyzek i odlozyc jako starter na nastepny chleb. Taki zaczatek trzymamy w lodowce. Przed planowanym pieczeniem chleba postepujemy wg. przepisu![]()
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się