Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szt
  • mąka kukurydziana

    0,5 szkl
  • płatki owsiane

    0,5 szkl
  • drożdże świeże

    3 dag
  • kefir

    400 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami foto
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z 2 łyżkami podgrzanego kefiru, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2 - Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami foto
Do drugiej miski wsypać obie maki i płatki owsiane, wymieszać.
Krok 3 - Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami foto
Do maki dodać resztę podgrzanego kefiru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 10 minut.
Krok 4 - Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami foto
Po pięciu minutach do ciasta dodać sól, ziarna słonecznika, siemię lniane i oliwę. Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami foto
Następnie wyłożyć na posypany maka blat i uformować bochenek. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Krok 6 - Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami foto
Wyrośnięty bochenek naciąć ostrym nożem, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi.
Krok 7 - Chleb pszenno-kukurydziany z ziarnami foto
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 29.06.2017 11:39
Pyszny, domowy chlebek :)
JulkaTomeczek 29.06.2017 09:21
Pyszny chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat