Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb półrazowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 400 gram
mąka pszenna graham (typ 1850) 600 gram
woda letnia 700 ml
sól 4 łyżeczki
drożdże suche 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
masło 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb półrazowy

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będziemy mieszać łyżką, będzie dość rzadkie. Uczciwie, energicznie mieszamy łyżką przez 5 minut aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Od razu przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak