Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pieczony w piecu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
margaryna 10 dag
mleko 3 szkl
drożdże 4 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pieczony w piecu

Podgrzać szklankę mleka, dodać do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. W misce przygotować resztę mąki, dodać margarynę, sól, 2 szklanki podgrzanego mleka i podrośnięty rozczyn.

Ciasto miesić tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie napalić w piecu piekarskim, jak się wypali to odgarnąć popiół i wtedy wyrobić chleb, przełożyć do formy, posmarować jajkiem i wsadzić do pieca. Chleb piec około godziny.

Jeżeli nie macie pieca piekarskiego, to chleb można piec w piekarniku również około godziny w 200 stopniach.

Po upieczeniu chleba, wyciągnąć go z pieca i na około godzinę zawinąć w koc. Po tym czasie chleb mozna kroić , smarować i jeść jest pyszny:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 31.07.2013 18:02
Na swojski chlebek zawsze mam apetyt :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak