Chleb pełnoziarnisty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    60 dag pełnoziarnista
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • otręby pszenne

    5 łyżek
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • woda

    2 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami i przyprawami, dolać ciepłą wodę i wymieszać tylko łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane i odstawić na kilka minut, aby drożdże się uaktywniły. Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 10.05.2016 17:02
fajny chlebek
Babeczka35 30.03.2016 20:42
Pyszny chlebek.
Futka 30.03.2016 13:10
Wspaniały chlebek - domowy najlepszy :)
Habibi 30.03.2016 12:50
uwielbiam domowy chlebek :)
Beatris 30.03.2016 11:11
Pyszny domowy chlebek:)
Czyki 30.03.2016 10:45
Taki chlebuś to rarytas:)
IZABELA29 30.03.2016 10:33
Pyszne pieczywo
Malinka 30.03.2016 10:27
Chlebek prezentuje się wybornie!
norweska20 30.03.2016 10:12
chętnie bym zjadła taki wypiek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat