CHLEB PEŁNOZIARNISTY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    300 g
  • ziarna

    200 g
  • masło

    80 g
  • mleko

    750 ml
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    50 g
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłebienie.
Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml.
Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie do zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto.
Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość.
Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką.
Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się.
Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut.
Żółtko roztrzepać, wymieszac ze śmietaną i posmarować chleb.
Na koniec posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny.
Sprawdzać.
Chleb wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku lub kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.
primavera77
Podczas pieczenia włóż do piekarnika druga keksówkę z kilkoma łyżkami wody . I szybko zamknij drzwiczki piekarnika. Wytworzy się para, która nawilży chleb podczas pieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat