Przepis i sposób przygotowania na: Chleb panda
Kroki postępowania
Tak przygotowane ciasto brązowe, zielone i białe pozostawiamy do wyrośnięcia w osobnych miskach.
Ciasto brązowe dzielimy na 4 części i formujemy z nich 4 wałki długości blaszki. Będą z nich wykonane oczy i uszy.
Ciasto białe dzielimy na 2 części. Pierwszą połowę pozostawiamy, a drugą dzielimy ponownie w proporcji 1/3 i 2/3.
Z ciasta „2/3” toczymy wałek. Przyczepiamy do niego 2 paski z ciasta kakaowego. Będą one stanowić oczy. Pomiędzy oczy wzdłuż układamy wydzielone ciasto białe „1/3”. Całość obtaczamy rozwałkowanym, pozostałym ciastem białym ( wydzielonym w pierwszym podziale).
Będą one stanowić uszy.
W tym momencie dzielimy ciasto zielone w proporcji 1/5 i 4/5. Mniejszą częścią ciasta zielonego wypełniamy lukę pomiędzy „uszami”.
Większą część ciasta wałkujemy i okręcamy nią cały chlebek.
Tak wykonane ciasto przekładamy do przygotowanej formy.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chlebek pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Gotowy pieczemy około 60 minut w 180°C. Upieczony studzimy.