Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 300 gram
mąka żytnia typ 2000 (pełnoziarnista) 200 gran
woda 400 ml
zakwas żytni 100 gram
żurawina suszona 100 gram
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z żurawiną

Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie wyrabiać ciasta, tylko tyle żeby składniki się połączyły ze sobą. Czyli ok. 5 minut. I przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo do dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12-16 godzin - aż urośnie do brzegów formy.

Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy i dopiekamy już bez formy przez 15 minut.

Studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.12.2014 20:17
fajny dodatek w postaci żurawiny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak