Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
Wypiekanie domowego pieczywa kojarzy się Wam z czymś trudnym i czasochłonnym? Nie zawsze tak musi być! Polecam przepis na chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy, ponieważ:
- jest to szybki przepis na chleb, który zawsze wychodzi,
- świetnie smakuje solo, a ze świeżym masłem to prawdziwy smakowy obłęd,
- ma chrupiącą skórkę.
Kroki postępowania
Pierwszego dnia wieczorem należy przygotować pszenicę: wsypać do rondelka, przepłukać, zalać wodą 1cm ponad powierzchnię ziaren, postawić na gaz i gotować 10 minut. zdjąć z ognia (wody nie odlewać) pozostawić do wystudzenia, przykryć szczelnie i odstawić do rana.
Zaczyn: zmieszać składniki i odstawić przykryte folią do rana.
Następnego dnia rano wsypać do misy robota mąkę i sól, dodać słonecznik, wodę wlać do zaczynu, wymieszać, wlać do misy, dodać namoczoną pszenicę. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o średnicy 23cm, wyrównać.
Posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.