chleb na zakwasie z czeremchą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • mąka żytnia typ 1200

    300 g
  • woda

    2 szlanki
  • zakwas żytni

    3 łyżki

składniki na ciasto

  • mąka orkiszowa

    600 g
  • woda

    2 szklanki
  • sól

    2 łyżki
  • czeremcha

    1 szklanka

dodatkowo/opcjonalnie

  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • babka płesznik

    2 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Zakwas żytni na mące razowej rozpuścić w szklanym naczyniu w 2,5 szklanki wody. Dodać mąkę żytnią razową i wymieszać. Odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 2 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Czeremchę opłukać i ręcznie wydłubać pestki, zajęło mi to raptem 10 minut. Upewnić się czy wszystkie pestki zostały usunięte.
Krok 3 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Do zaczynu dodać sól i czeremchę, wymieszać.
Krok 4 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Dodać składniki dodatkowe lub zamienić je innymi. Wymieszać.
Krok 5 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Dolać resztę wody i wymieszać.
Krok 6 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Stopniowo dosypywać mąkę orkiszową chlebową mieszając.
Krok 7 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do zawiązania glutenu.
Krok 8 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
Ciasto przełożyć do formy keksowej (30cm dł.) wygładzić powierzchnię, wierzch posypać zwykłą mąką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia.
Podnieść temp. do 180 stopni i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka i zrumienienia).
Chleb wyciągnąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.
caralajna
** wg przekazów ludowych czeremchę dodawano do chleba by dłużej zachował świeżość i nie czerstwiał; * proporcje mąk mogą się różnić w zależności od producenta, ja kupuję mąkę u gospodarza, niefirmową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 20.10.2015 18:59
znakomicie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje
Alex_M 03.10.2015 21:02
fajny chlebek :)
Beata73 01.10.2015 11:01
z czeremchą muszę wypróbować
Futka 10.09.2015 20:53
Cudowny chlebek domowy :) Pyszności :)
Bernadeta1 09.09.2015 19:59
Jak zawsze super chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat