Chleb na zaczynie orkiszowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    100 g
  • woda

    90 g
  • cukier

    0,5 łyzeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

    300 g
  • mąka pszenna

    350g typ 650
  • mąka orkiszowa

    80 pełnoziarnista
  • mąka orkiszowa

    150 pełnoziarnista
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: do 100 g dokarmionego wcześniej zakwasu żytniego dodać mąkę orkiszową i 90 g wody. Zamieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Krok 2 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
Na drugi dzień rano do zaczynu dodać olej, 300 g wody, sól i cukier. Zamieszać.
Krok 3 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
Wlać do mieszanki mąk i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na około 3-4 godziny
Krok 4 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (keksówka 10x30cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny.
Krok 5 - Chleb na zaczynie orkiszowym foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut, wyjąć chleb z formy i dopiekać 10 minut od spodu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 22.12.2013 22:04
Chlebek wygląda bardzo smakowicie!
Alex_M 29.11.2013 19:18
@anemon, dziękuję :)
anemon 29.11.2013 17:57
Piękne masz te swoje chleby, co jeden to smaczniejszy.
smerfna_chatka 29.11.2013 14:54
bardzo pomysłowe:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat