Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem.

Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g mąki typ 500
  • mąka orkiszowa

    100 g mąki typ 2000
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • czarny sezam

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • drożdże świeże

    21 g
  • piwo

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Do miski wsypać mąkę pszenną.
Krok 2 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Dosypać mąkę orkiszową.
Krok 3 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Dodać uprażony słonecznik na suchej patelni.
Krok 4 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Dosypać czarny sezam.
Krok 5 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 6 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Dodać łyżeczkę soli.
Krok 7 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Dodać naturalny miód i wymieszać.
Krok 8 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Pokruszyć świeże drożdże i ponownie wymieszać.
Krok 9 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Dodać piwo.
Krok 10 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Wszystko wymieszać łyżką drewnianą i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 11 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Po tym czasie ciasto odgazować i przełożyć do dwóch silikonowych foremek. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarniki do 200 stopni C.
Krok 12 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
Krok 13 - Chleb na piwie z naturalnym miodem, prażonym słonecznikiem i czarnym sezamem. foto
Po upieczeniu wyjąc chleb z silikonowych foremek i ostudzić na kratce.

Smacznego !
Renata9
To mój eksperymentalny chlebek pieczony na samym piwie i miodzie naturalnym. W smaku wyszedł bardzo dobry, piwo nie jest wyczuwalne. Najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

11.08.2014 07:34
Oj taka kromeczkę teraz na śniadanko :)

Beatris

10.08.2014 20:37
Ciekawy chlebek, wygląda bardzo smakowicie:)

Jadwiga/Jaga85

10.08.2014 14:23
pyszny musi być

Krystyna32

10.08.2014 13:32
smaczny chlebek

Bernadeta1

10.08.2014 12:29
Ale smacznie wygląda ten chlebek

fotoviderek

10.08.2014 12:29
Pewnie szybko został zjedzony :)

IlonaAlbertos

10.08.2014 12:12
Apetyczny, domowy chlebek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat