CHLEB MOJEJ MAMY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 kg
  • sól

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • drożdże

    100 g
  • siemię lniane

    3/4 szk
  • słonecznik łuskany

    1/2 szk
  • woda

    2 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, sól, siemieniem i słonecznik wymieszać . Na środku mieszanki zrobić dziurkę wsypać cukier pokruszyć drożdże i zalać 1/2l wody odczekać aż zacną rosnąć. Następnie dodać resztę wody wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. po wyrośnięciu jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką i przelewać do form, wierzch zwilżyć wodą i posypać siemieniem i słonecznikiem. Piec 1:15 w temperaturze 210 °C
pamiętaj aby dno blaszki wyłożyć papierem żeby nie przywarł

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 02.12.2013 12:32
świetny chleb :)
Dorota59 28.09.2012 10:42
na pewno smaczny
Norgiusz 21.08.2012 06:37
mniam
Habibi 17.08.2012 08:24
Pyszny chlebuś :) Domowy jest o wiele smaczniejszy od kupnego, no i zdrowszy, bo bez chemii :)
Mati13 12.08.2012 13:30
domowe pieczywo jest najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat