Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB MOJEJ MAMY

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 kg
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżki
drożdże 100 g
siemię lniane 3/4 szk
słonecznik łuskany 1/2 szk
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB MOJEJ MAMY

Mąkę, sól, siemieniem i słonecznik wymieszać . Na środku mieszanki zrobić dziurkę wsypać cukier pokruszyć drożdże i zalać 1/2l wody odczekać aż zacną rosnąć. Następnie dodać resztę wody wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. po wyrośnięciu jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką i przelewać do form, wierzch zwilżyć wodą i posypać siemieniem i słonecznikiem. Piec 1:15 w temperaturze 210 °C
pamiętaj aby dno blaszki wyłożyć papierem żeby nie przywarł

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.12.2013 12:32
świetny chleb :)
Dorota59 28.09.2012 10:42
na pewno smaczny
Norgiusz 21.08.2012 06:37
mniam
Habibi 17.08.2012 08:24
Pyszny chlebuś :) Domowy jest o wiele smaczniejszy od kupnego, no i zdrowszy, bo bez chemii :)
Mati13 12.08.2012 13:30
domowe pieczywo jest najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak