Chleb do żurku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • woda letnia

    200 ml
  • drożdże świeże

    20 gram
  • jajko

    2
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • kminek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z pokruszonych drożdży, cukru i odrobiny wody robimy rozczyn. Gdy się spieni dodajemy go do mąki, zaczynamy wyrabiać. Dodajemy jedno całe jajko i z drugiego żółtko a białko zostawiamy do posmarowania chleba przed pieczeniem.Dodajemy kminek, olej i sól, wyrabiamy około 10 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 duże części i 3 małe. Formujemy kule, na duże części przyczepiamy małe 'uchwyty' z ciasta i smarujemy białkiem. Uformowane bochenki zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż chleb się ładnie zarumieni, sprawdzamy nakłuwając chleb patyczkiem, jeśli będzie suchy to chleb jest gotowy.
Po wyjęciu zostawiamy do ostudzenia, odcinamy wierzch bochenka i nalewamy żurek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 10.02.2016 14:53
smakowicie wygląda
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:30
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Futka 30.11.2015 10:53
Pyszny chlebek. Idealny do smakowitego żurku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat