Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb do żurku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
woda letnia 200 ml
drożdże świeże 20 gram
jajko 2
olej rzepakowy 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb do żurku

Z pokruszonych drożdży, cukru i odrobiny wody robimy rozczyn. Gdy się spieni dodajemy go do mąki, zaczynamy wyrabiać. Dodajemy jedno całe jajko i z drugiego żółtko a białko zostawiamy do posmarowania chleba przed pieczeniem.Dodajemy kminek, olej i sól, wyrabiamy około 10 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 duże części i 3 małe. Formujemy kule, na duże części przyczepiamy małe 'uchwyty' z ciasta i smarujemy białkiem. Uformowane bochenki zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż chleb się ładnie zarumieni, sprawdzamy nakłuwając chleb patyczkiem, jeśli będzie suchy to chleb jest gotowy.
Po wyjęciu zostawiamy do ostudzenia, odcinamy wierzch bochenka i nalewamy żurek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 10.02.2016 14:53
smakowicie wygląda
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:30
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Futka 30.11.2015 10:53
Pyszny chlebek. Idealny do smakowitego żurku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak