Chleb codzienny z Vermont

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    140g typ650
  • woda

    170 g
  • zakwas

    30 g
  • mąka pszenna

    680g typ650
  • mąka żytnia

    80g typ2000
  • woda

    420 g
  • sól

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb codzienny z Vermont foto
Do miski wrzucić składniki zaczynu: mąkę, wodę i zakwas (żytni z mąki typu 2000). Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Krok 2 - Chleb codzienny z Vermont foto
Po tym czasie wymieszać obie mąki (na ciasto właściwe) i wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut. Posypać solą i ponownie zagnieść. Odstawić na 2,5 godziny do wyrastania, w międzyczasie odgazować, po 75 minutach.
Krok 3 - Chleb codzienny z Vermont foto
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Krok 4 - Chleb codzienny z Vermont foto
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika lekko spryskanego wodą na 50 minut, temperatura pieczenia to 230 stopni.
Krok 5 - Chleb codzienny z Vermont foto
Chleb studzimy na kratce, kroimy po dokładnych ostudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 07.08.2014 10:21
Podobają mi się Twoje chlebki,trochę Ci zazdroszczę.
Beatris 24.02.2014 13:19
Wspaniały chlebek:)
Alex_M 14.02.2014 22:25
@Caralajna, dziękuję :) @Aannkaa82, to wpadaj do mnie szybko bo mam świeżutki bochenek i pyszną pastę do niego :)
Aannkaa82 14.02.2014 22:04
Rewelacyjny chlebek, wygląda tak że prawie poczułam ten obłędny zapach, aż sie głodna zrobiłam :(
caralajna 14.02.2014 20:48
wygląda idealnie, fajne chleby pieczesz :)
Alex_M 14.02.2014 13:57
@Ewa, używam zakwasu żytniego na mące typu 2000 :) @Mniam, bo zakwas potrzebuje czasu i cierpliwości :) @Klausia, większość wymyślam sama, tu zainspirowałam się miejscem skąd przepis pochodzi :)
Klausia 14.02.2014 13:02
smacznie wygląda, skąd bierzesz te nazwy :D?
Ewa104 14.02.2014 09:08
Jakiego zakwasu używasz?
Mniam 13.02.2014 22:43
Robiłam ostatnio podobny chleb :) ale z tego co widzę zabrakło mi cierpliwości, bo uważałam, że po godzinie powinien wyrosnąć. Myślałam, że to z zakwasem jest coś nie tak.
Łucja 13.02.2014 21:44
pyszny chlebek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat