Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb codzienny z Vermont

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 140g typ650
woda 170 g
zakwas 30 g
mąka pszenna 680g typ650
mąka żytnia 80g typ2000
woda 420 g
sól 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb codzienny z Vermont

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić składniki zaczynu: mąkę, wodę i zakwas (żytni z mąki typu 2000). Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Chleb codzienny z Vermont foto
2
Po tym czasie wymieszać obie mąki (na ciasto właściwe) i wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść ciasto i odstawić na 45 minut. Posypać solą i ponownie zagnieść. Odstawić na 2,5 godziny do wyrastania, w międzyczasie odgazować, po 75 minutach.
Krok 2 - Chleb codzienny z Vermont foto
3
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 25cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Krok 3 - Chleb codzienny z Vermont foto
4
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika lekko spryskanego wodą na 50 minut, temperatura pieczenia to 230 stopni.
Krok 4 - Chleb codzienny z Vermont foto
5
Chleb studzimy na kratce, kroimy po dokładnych ostudzeniu.
Krok 5 - Chleb codzienny z Vermont foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.08.2014 10:21
Podobają mi się Twoje chlebki,trochę Ci zazdroszczę.
Beatris 24.02.2014 13:19
Wspaniały chlebek:)
Alex_M 14.02.2014 22:25
@Caralajna, dziękuję :) @Aannkaa82, to wpadaj do mnie szybko bo mam świeżutki bochenek i pyszną pastę do niego :)
Aannkaa82 14.02.2014 22:04
Rewelacyjny chlebek, wygląda tak że prawie poczułam ten obłędny zapach, aż sie głodna zrobiłam :(
caralajna 14.02.2014 20:48
wygląda idealnie, fajne chleby pieczesz :)
Alex_M 14.02.2014 13:57
@Ewa, używam zakwasu żytniego na mące typu 2000 :) @Mniam, bo zakwas potrzebuje czasu i cierpliwości :) @Klausia, większość wymyślam sama, tu zainspirowałam się miejscem skąd przepis pochodzi :)
Klausia 14.02.2014 13:02
smacznie wygląda, skąd bierzesz te nazwy :D?
Ewa104 14.02.2014 09:08
Jakiego zakwasu używasz?
Mniam 13.02.2014 22:43
Robiłam ostatnio podobny chleb :) ale z tego co widzę zabrakło mi cierpliwości, bo uważałam, że po godzinie powinien wyrosnąć. Myślałam, że to z zakwasem jest coś nie tak.
Łucja 13.02.2014 21:44
pyszny chlebek :)
iziona 13.02.2014 21:11
Ale piękny chlebek
gosiag 13.02.2014 19:36
chlebek super
teresza 13.02.2014 19:27
pyszny chlebek
Romanowka 13.02.2014 18:35
wygląda zawodowo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak