Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bez wyrabiania Zewy
Do miski wlać wodę i olej, wsypać drożdże, sól i cukier i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki.
Miskę z ciastem zakryć dokładnie folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki.
Uformować bochenek i na podsypanym mąką blacie zostawić do wyrośnięcia przykryty ściereczką.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką wstawić do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Potem szybko ale uważając aby się nie poparzyć przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.