Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb bez wyrabiania Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 750 g typ 500
woda ciepła 2 szk ale nie za ciepła
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże suche 7 g
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bez wyrabiania Zewy


Do miski wlać wodę i olej, wsypać drożdże, sól i cukier i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki.
Miskę z ciastem zakryć dokładnie folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki.
Uformować bochenek i na podsypanym mąką blacie zostawić do wyrośnięcia przykryty ściereczką.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką wstawić do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Potem szybko ale uważając aby się nie poparzyć przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 29.05.2017 00:20
Zapowiada się smakowicie:)
Motorek 02.02.2017 09:41
pyszny chlebek
ben-ka 01.02.2017 11:36
Chyba też się skuszę na ten chleb.
Bernadeta1 31.01.2017 19:30
pysznie się prezentuje,
ZEWA 31.01.2017 15:50
Dziękuję. A co do przepisu to znalazłam go na FB na jednej z grup. Zaciekawił mnie sposób przygotowania, bo jak wiadomo chleb wymaga wyrabiania dość długiego. A tu miła niespodzianka bo ekspresowo i smacznie.
ben-ka 31.01.2017 14:03
U Pyzy widziałam podobny, a może to ten sam?
Mniam 31.01.2017 13:33
Bardzo apetycznie wygląda, piękna skórka :)
anka1988 31.01.2017 13:18
super pieczywo, szybkie i na pewno smaczne
Wafelek2601 31.01.2017 12:02
Musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak