Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińczyk ekspress

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
cebula biała 1 szt
marchew 1 szt
seler naciowy 3 łodygi
cukinia 1 szt
papryka czerwona 1/2 strąka
kapusta pekińska 1/2 szt
bambus pędy 70 g
grzyby mun 1 garść
sos sojowy
mleko kokosowe 150 ml
olej do smażenia
przyrawa orientalna
kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Chińczyk ekspress

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Solimy i pozostawiamy na około 15 minut. Drobno kroimy. Piersi z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Smażymy w woku na podgrzanym oleju. doprawiamy przyprawa orientalną. Dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i marchewkę w słupki a następnie drobno pokrojoną paprykę i seler naciowy oraz słupki cukini, kapustę, grzyby mun i pędy bambusa. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, kilkoma łyżkami sosu sojowego i około pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i przyprawa orientalną. Posypujemy świeżą kolendra. Serwujemy z ryżem jaśminowym zabarwionym kurkumą lub makaronem ryżowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 12.03.2017 22:04
Chętnie bym zjadla

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak