Przepis i sposób przygotowania na: Chatka z piernika
Przesiewamy na stolnicę mąkę, sól i sodę, dodajemy miód, a następnie resztę składników i wyrabiamy na gładką masę. Miód będzie sprawiał że ciasto będzie się lekko lepić dlatego polecam oprószyć ręce mąką.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm i wycinamy zgodnie z szablonami 4 ściany domku ( 2 dłuższe i 2 krótsze), dach. Wycinamy okna i drzwi w ścianach.
Na blasze elementy naszej chatki układamy w odstępach aby nie zrosły się podczas pieczenia.Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu elementów chatki dopasowujemy elementy, ewentualnie przycinamy nierówne części – polecam tarką zeszlifować a nie kroić nożem bo piernik może pęknąć.
Jako spoiwo ścian posłuży ciepły karmel - na malej patelence podgrzewamy cukier, jak się rozpuści smarujemy ścianki, przyciskamy mocno do siebie, chwile trzymamy i gotowe. Gdy karmel zacznie zastygać, ponownie go podgrzać.
Ozdabianie:
Następnie dekorujemy domek lukrem białym przypominającym śnieg, może być gotowy z torebki, ozdabiamy kolorową posypką, wiórkami kokosowymi, wysuszonymi skórkami pomarańczowymi, ciasteczkami, landrynkami i co nam przyjdzie do głowy. Można też użyć lukru w pisakach aby zrobić cienkie wzorki.Dodatkowo można zrobić mieszkańców chatki, drzewka, płotek – wszystko zależy od fantazji.
Składniki do ozdoby:
•cukier kryształ do zrobienia karmelu, którym skleja się ścianki i dach domku
•coś do ozdoby np.: kolorowe posypki, małe, kolorowe galaretki, orzechy, wiórki kokosowe, kolorowa skórka pomarańczowa,