Chałka z makiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżych drożdży

    30 g
  • ciepłej wody

    400 ml
  • cukier

    90 g
  • sól

    1 łyżka
  • mąka

    1000 g
  • jajko

    3
  • masło rozpuszczone

    100 g
  • jajko

    1 do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na 2 sztuki chałek.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, cały czas mieszając dodać roztrzepane jajka i masło, powoli dodać 150 g mąki - w zależności od ciasta wsypać więcej lub mniej, ciasto powinno być dość luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Kiedy będzie odchodzić od ścianek wyrabiać na blacie ok. 5-10 min. odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. W międzyczasie odgazować. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części i z każdej z nich zapleść chałki. Odstawić na 40 min. Chałki posmarować jajkiem i posypać makiem lub kruszonką. Piec 30 min w 180`C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam12 12.10.2011 12:56
mniam mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat