Cebulowa zupa z grzybami i fioletowymi ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    500 g
  • grzyby leśne

    300 g
  • słonina wędzona

    50 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • ziemniaki

    300 g (fioletowe)
  • kasza pęczak

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w piórka, szklimywytopionej słoninie, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, pokrojony w kostkę seler i ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, wrzucamy kaszę, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kwadrans i zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ). Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Śmietanę wyrabiamy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 21.10.2017 15:54
No proszę też fioletowe ziemniaczki :) Świetna zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat