cebulaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    1 łyżka
  • drożdże

    5 dag
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • gałka muszkatołowa

    ½ startej sztuki
  • Farsz:

  • cebula

    4 sztuki
  • masło roślinne

    25 dag
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa myśliwska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzić niedużą ilością ciepłego mleka, dodając jedną łyżeczkę mąki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki wraz z pozostałymi przyprawami , wyrobić średnio gęste ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przyrządzić farsz. Cebule pokroić w półksiężyce i udusić na tłuszczu, dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy ciasto już wyrośnie brać po kawałku i na posypanej mąką stolnicy formować placuszki okrągłe wielkości małego talerza, na każdy krążek nakładać po trochę cebuli, zawijać najpierw w rulonik, a następnie, uprzednio posmarowane rozpuszczonym masłem zawijać w kształt muszki ślimakowej. Układać cebulaki ciasno na blasze do pieczenia, zrumienić w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia32 16.05.2011 07:41
mniam;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat