Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

cebulaki

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
50 dag
jajko
2 sztuki
olej
1 łyżka
drożdże
5 dag
mleko ciepłe
1 szklanka
gałka muszkatołowa
½ startej sztuki
Farsz:
cebula
4 sztuki
masło roślinne
25 dag
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
przyprawa myśliwska

Przepis i sposób przygotowania na: cebulaki

Drożdże rozprowadzić niedużą ilością ciepłego mleka, dodając jedną łyżeczkę mąki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki wraz z pozostałymi przyprawami , wyrobić średnio gęste ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przyrządzić farsz. Cebule pokroić w półksiężyce i udusić na tłuszczu, dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy ciasto już wyrośnie brać po kawałku i na posypanej mąką stolnicy formować placuszki okrągłe wielkości małego talerza, na każdy krążek nakładać po trochę cebuli, zawijać najpierw w rulonik, a następnie, uprzednio posmarowane rozpuszczonym masłem zawijać w kształt muszki ślimakowej. Układać cebulaki ciasno na blasze do pieczenia, zrumienić w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia32
Gosia32 16.05.2011 07:41
mniam;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak