Przepis i sposób przygotowania na: Casserole z kurczakiem i fasolką Jaś
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, cebule średniej wielkości pokroić na 8-ki. Czosnek obrać pokroić w plasterki, oliwki pokroić w plasterki na 3 części, papryczkę na 1cm kawałki razem z pestkami.. Piersi oczyścić i przekroić jedną na trzy. Przygotować bulion z kostki rosołowej 1 kubek.
W głębokim garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić ziemniaka surowego razem z cebulą i obsmażyć, dodać czosnek, po około 10 min wyjąć z garnka.
Następnie do tego samego garnka wrzucić kurczaka obsmażyć dodając ugotowaną wcześniej fasolę (fasolę gotować wcześniej przez około 40min, odcedzić), oliwki i papryczkę- obsmażać około 10min. Dodać z powrotem ziemniaki i cebulę, zalać wywarem. Dodać przyprawy i zioła i dusić pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną.