Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Casserole z kurczakiem i fasolką Jaś

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
fasola Jaś 0,5 szklanki
cebula 2 sztuki
czosnek 5 ząbków
filet z kurczaka 2 sztuki
oliwki czarne 15 sztuk
papryczki peperoni 2 sztuki
ziele angielskie 4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
kostka rosołowa 1 sztuka
Pieprz czarny Prymat w młynku
rozmaryn świeży 1 gałązka
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oliwa 5 łyżek
tymianek 5 (świeży)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Casserole z kurczakiem i fasolką Jaś

Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, cebule średniej wielkości pokroić na 8-ki. Czosnek obrać pokroić w plasterki, oliwki pokroić w plasterki na 3 części, papryczkę na 1cm kawałki razem z pestkami.. Piersi oczyścić i przekroić jedną na trzy. Przygotować bulion z kostki rosołowej 1 kubek.
W głębokim garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić ziemniaka surowego razem z cebulą i obsmażyć, dodać czosnek, po około 10 min wyjąć z garnka.
Następnie do tego samego garnka wrzucić kurczaka obsmażyć dodając ugotowaną wcześniej fasolę (fasolę gotować wcześniej przez około 40min, odcedzić), oliwki i papryczkę- obsmażać około 10min. Dodać z powrotem ziemniaki i cebulę, zalać wywarem. Dodać przyprawy i zioła i dusić pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.08.2015 20:47
smaczne danie
Konczi 18.12.2012 13:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak